27. NOVEMBER 2020 kl. 10:30
Radosevic: Er blevet mere moden

For Josip Radosevic har 2020 været præget af først en længerevarende genoptræning efter sin skulderskade sidste år, og så kom COVID-19 blæsende ind og lukkede 3F Superligaen ned, netop da han var ved at komme i omdrejninger igen.

I denne sæson har Radosevic spillet i alle ni kampe i denne 3F Superliga-sæson og startet inde de seneste fem kampe. Den kroatiske midtbanespiller fortæller her om sin udvikling.

- Det har været et begivenhedsrigt år for mig, hvor jeg har skullet arbejde mig tilbage efter min skulderskade. Det, at skulle komme tilbage efter en større skade, har lært mig en masse om mig selv og givet mig lejlighed til at arbejde med mit spil. Jeg føler, at jeg er kommet tilbage som en mere moden spiller, og jeg er blevet mere fokuseret på at arbejde med de små detaljer i mit spil, som f.eks. min boldføling og at stå på tæerne, så jeg hurtigere kan reagere og erobre en bold og få vendt spillet. Dertil lagt, så har Niels (cheftræner, red.) givet mig mere struktur i mit spil, da han er meget tydelig i, hvad han forventer, og hvilke opgaver man har i en kamp.

- Jeg føler mig også fysisk stærkere, end da jeg kom til klubben. Vi har en rigtig god træningskultur, for vi har en træner, som ikke blot vælger de samme 11 spillere hver weekend, men vi har måske 16-17-18 spillere, som i løbet af ugens træninger alle er i spil til weekendens kamp. Det gælder også mig. Det giver os en rigtig god træningskultur, og det løfter os i kampene, da vi kan sætte stærke folk ind, der lige så godt kunne have startet inde. Det har vi brug for, hvis vi skal spille med i toppen. Vi skal stadig forbedre os, og vi skal arbejde på at blive bedre til at diktere tempoet og kontrollere rytmen i en kamp. Men vi har en god struktur i holdet, så når vi møder andre hold, er det tydeligt inde på banen, at vi tvinger vores modstandere til at forholde sig til os og tænke sig om.

Med mange unge på holdet er Josip Radosevic med sine 26 år en af de mere erfarne spillere i truppen og en af dem, der går forrest inde på banen, og det ansvar er ham bevidst.

- Spillet går tit så hurtigt i professionel fodbold, at der ikke er tid til at være vokal og tale meget inde på banen. Det handler derimod om at være ekstrem tydelig i sit spil og vise holdkammeraterne med sit spil og sin krop, hvad man vil. At tage beslutninger og vise, at nu går vi i pres, og nu står vi lidt tilbage og så videre. Det er små detaljer, der gør forskellen. Det gælder alle på holdet. Hvis man ser på vores forsvar, så er Maxsø, Jung, Hjörtur og Sigurd alle fire gode eksempler på, hvordan de gennem deres aktioner på banen og ikke gennem snak, er tydelige og giver en tryghed i resten af holdet.

Tilbage i februar 2020 kom Josip Radosevic tilbage fra sin skulderskade og fik i sin comeback-kamp mod AaB et kvarter på banen, og ugen efter fik han det sidste minut mod Lyngby BK på Brøndby Stadion. Så ramte tilskuerrestriktionerne dansk fodbold, og i dag har den 26-årige kroat næsten vænnet sig til at spille uden tilskuere.

- Det har været virkelig underligt at spille næsten uden fans, og noget jeg aldrig har prøvet før. Nu har vi desværre gjort det i lang tid, men med de positive nyheder om, at der er vacciner på vej, er jeg faktisk de sidste par uger begyndt at tænke på, hvordan det mon bliver at spille med fans igen på et fyldt Brøndby Stadion. Vi har jo desværre måtte vænne os til at spille på næsten tomme stadioner, så det er næsten helt uvirkeligt at tænke på et fyldt Brøndby Stadion. Det bliver altså en vild oplevelse.

Privat hos Josip Radosevic går det også godt. Med to drenge på henholdsvis tre og snart et år, har kroaten hænderne fulde i fritiden, og de mange legepladser bliver flittigt brugt.

- Vi er rigtig glade for at bo i Danmark. Vores store dreng går i børnehave og elsker det, mens vi stadig har den yngste hjemme hos os. Der er legepladser over det hele, og dem bruger vi hver dag. Vi er virkelig overraskede over, hvor mange muligheder der er i fritiden, og det er noget, vi sætter meget pris på ved at bo i et velfungerende samfund som Danmark. Vi oplever samtidig danskerne som utrolig venlige og respektfulde, og det gør, at vi føler os meget hjemme i Danmark.

Josip Radosevic har spillet 81 kampe for Brøndby IF, siden han kom til klubben i 2018, og hans kontrakt udløber i sommeren 2022.

Foto: Getty Images