26. JANUAR 2021 kl. 20:00
Tirsdags-talentet: Giran Pyne-Cole

Tirsdags-talentet er formatet, hvor vi forsøger at have fokus på de unge talenter, der er en del af Brøndby Masterclass. Her zoomer vi ind på, hvem de er som personer og fodboldspillere.

Giran Pyne Cole, der er årgang 2002, har rødder i Sierra Leone, men er født og opvokset på Amager, hvor han også bor i dag. Han er en del af U19-holdet, hvor han er på kontrakt frem til sommeren 2021.

- Jeg fik min fodboldopvækst i B1908 på Amager. Jeg var rigtig glad for at spille der, fordi jeg havde det rigtig godt i klubben og i det fællesskab, vi havde derude. Det var et godt for mig at starte med at spille fodbold.

- Da jeg var U13-spiller, var B1908 samarbejdsklub med Brøndby IF. Der kom nogle trænere og kiggede på mig i en længere periode, og efter et års tid skiftede jeg til Brøndby IF, fordi de synes, jeg var en spændende spiller, fortæller Giran, der ikke var i tvivl om, at skiftet var det rigtige for ham.

- Det var en rigtig spændende mulighed for, at jeg kunne jagte drømmen om at komme til at spille for en af de største klubber i Danmark. Jeg har været rigtig glad for skiftet, for jeg har udviklet mig meget og blevet en del af et rigtig godt fælleskab i klubben.

Det var muligheden for at jagte drømmen om at kunne være mere seriøs og ambitiøs med sin fodbold, der gjorde at Giran, skiftede til Brøndby IF. Han var dog ikke helt stor nok til selv at komme til og fra træningen i Brøndby, men Girans bedstefar kørte ham, indtil han blev stor nok til selv at kunne transportere sig til træning.

Kantspiller der jagter en helt særlig fornemmelse
Siden i sommer har Giran været ude med en bruskskade i knæet. Han er lige begyndt at løbetræne og målet er, at han er klar til at spille til sommer. Selvom det aldrig er sjovt at være ude med en skade, er Giran ved godt mod.

- Det er selvfølgelig rigtig frustrerende ikke at kunne træne og spille sammen med holdet, men det hjælper at jeg stille og roligt kan komme ud og løbetræne igen.

Det, der er med til at holde Giran fokuseret, mens han genoptræner, er jagten på en helt særlig fornemmelse – nemlig fornemmelsen af nå et mål, han har sat sig. Han bruger et af sine personlige højdepunkter fra sin unge fodboldkarriere som inspiration til at få den særlige fornemmelse.

- Det første jeg tænker på, når jeg skal tænke på øjeblikke eller højdepunkter, der er specielle for mig, er da jeg får debut for U19-holdet her i klubben. Det var bare et rigtig fedt øjeblik, hvor det hele kulminerede for mig. Jeg havde trænet hårdt og målrettet for at gøre mig fortjent til at få min debut, så det var en skøn fornemmelse.

Giran fortrækker selv at spile på de forreste kantpladser og helst til højre, hvis han selv kan vælge, men han kan også spille pladsen som frontangriber. Han er en løbestærk spiller, der har meget fokus på holdet og derfor også er villig til at investere mange meter i holdet, hvor han forsøger at løbe meget i dybden, og fremhæver det som en af sine spidskompetencer.

Når Giran er tilbage fra sin skade, vil han gerne fokusere på at blive skarpere foran målet, så han kan bidrage med flere mål og være en større scoringstrussel, men han vil være det på sin egen måde.

- Der er som sådan ikke nogen nuværende eller tidligere spiller, jeg forsøger at efterligne. Jeg forsøger altid at spille, så jeg kan bruge mine kompetencer bedst i samspil med holdet. Jeg kan godt lide at spille ude på højrekanten. Derfra tager jeg dybe løb, hvor jeg kan være med til at skabe farlige situationer.

Den drøm, om at fodbolden kunne drives til mere end bare en hobby, som Giran satte jagten ind efter tilbage i U14-årene får ekstra næring, når han ser andre spillere fra Brøndby Masterclass få kontraktforlængelser og spilletid på første holdet.

- Det er en kæmpe motivation at se sine tidligere holdkammerater få spilletid og kontrakter med førsteholdet. Jeg har jo spillet sammen med Mads (Hermansen), Anis (Slimane), Skipper, Lindstrøm, Frendrup, Jagvir (Singh Sidhu) og Pyndt. De har været nede og spille med os og nogle gange som en del af holdet på forskellige tidspunkter. Der er jo nogle af dem, jeg har trænet og spillet mere med end andre, men det er da superfedt at se, man får chancen, hvis man gør det godt. Der er jo pludselig ikke så langt op til førsteholdet, hvis jeg gør det godt og udvikler mig.

Fællesskab på og uden for banen
At være en del af et fællesskab er noget der er vigtigt for Giran. Det er noget, han søger både i sin fritid og i sin fodbold. Grunden til at han søger fællesskaber, og hvorfor de er vigtige for ham, er fordi de er med til at give ham venner, oplevelser og tryghed.

Blandingen af venner fra henholdsvis skole og fodbold er vigtigt for Giran, fordi han ikke kun definerer sig som fodboldspiller. At have venner fra andet end fodboldbolden gør, at det er nemmere at holde humøret oppe, selvom der er Corona-restriktioner eller skader, der kan få en til at føle sig alene. Når han er sammen med sine venner, slapper han af, og de er med til at give ham et frirum fra fodbold og skolen, når han har brug for at koble af. Han føler, at han kan hvile i sig selv, fordi han har de stærke fællesskaber af venner, fra forskellige dele af sin hverdag.

- Jeg er en glad dreng, der altid smiler. Sådan har jeg altid været. Det er ikke min første skade. Jeg har haft andre skader tidligere, der også har holdt mig ude i forskellige perioder, men jeg har lært at være fokuseret på komme stærkere tilbage og lade mine aggressioner komme ud via træning. Min familie og venner har været en stor hjælp og støtte, mens jeg har været skadet – både nu også tidligere. Det gør det lidt lettere at komme gennem sine skader, når man har en god støtte ved siden af fodbolden også.

- Når jeg ikke er i skole, eller spiller fodbold, er jeg meget sammen med mine venner. Det er dog lidt svært at ses, når der er Corona-restriktioner, men det er sundt for mig også at have noget uden for fodbolden at tage mig til.

Der er også andet end fodbold
Men det er ikke kun fodbolden, der fylder for Giran. Han er i gang med at færdiggøre sin gymnasiale uddannelse. Det er vigtigt for ham, at han laver noget andet ved siden af fodbolden, og tanken om at læse videre er ikke fjern for ham.

- Lige nu går jeg i 3.G, og det er jeg rigtig glad for. Jeg har nogle gode venner og det fællesskab, jeg har uden for fodbolden, er rigtig vigtigt for mig.

- Jeg snakker også meget med min mor, om jeg skal fortsætte med at læse efter sommeren, måske på universitet eller om jeg skal gå all-in på fodbolden i et eller to år også måske senere kombinere fodbold og noget skole.

- Men her og nu er jeg fokuseret på at komme stærkt tilbage fra min skade. Jeg vil rigtig gerne komme tilbage og vise, hvad jeg kan bidrage med. Jeg har stadigvæk en drøm om, at jeg kan drive min fodbold til mere.

Den løbestærke kantspiller vil arbejde hårdt for at kunne udleve drømmen om, at fodbolden kan drives til mere end bare en hobby, eller om der skal fokuseres på studierne. Det må tiden vise.

Foto: Teis Markfoged