8. DECEMBER 2020 kl. 11:05
Tirsdagstalentet: Joseph Mwamba

Tirsdagstalentet er vores nye format, hvor vi hver tirsdag i et længere interview zoomer ind på et af vores talenter i Brøndby Masterclass.

Vi begynder med Joseph Mwamba, som er i gang med sin tredje sæson i gul og blå, og som Brøndby IF for et par måneder siden kunne offentliggøre en forlængelse af kontrakten med. Mwamba er første års U19-spiller og er højre back, men kan også spille i midterforsvaret. Hans yndlingsspiller er Manchester Uniteds højre back, Aaron Wan-Bissaka, som han ser op til og føler, at han deler spidskompetancer med i form af den høje topfart og fysik.

Men vi starter et helt andet sted, nærmere bestemt i en lille by ved navn Hårlev lidt ud fra Køge, for som blot 5-årig flyttede han dertil med sin familie fra Zambia tilbage i 2008.

- Jeg er født i Zambia, og da jeg kom til Danmark, voksede jeg op i en lille by, som hedder Hårlev nede ved Køge. Det var den første by, vi boede i, og efter nogle år i Hårlev flyttede vi til Brøndby Strand, hvor jeg så har boet lige siden, indleder Mwamba, der startede sin tid som fodboldspiller nede i en lille klub ved Hårlev.

- Jeg begyndte med at spille fodbold i en lille klub nede ved Hårlev og har spillet fodbold i ti år samlet set. Senere flyttede vi så til Brøndby Strand, og der startede jeg så i Brøndby Strands fodboldklub, fordi en ven tog mig med derned. Jeg synes, det var fedt at spille dernede, og så jeg endte også med at spille der i nogle år, inden jeg kom til Brøndby i sommeren 2018, hvor jeg nu er i gang med mit tredje år her i klubben. 

Fodbolden fylder meget for Mwamba i hverdagen, og derfor er han også bevidst om de fravalg, man som ungt talent tager, når man spiller fodbold på højt plan. Men særligt hans venner er med til at gøre hverdagen nemmere, da de minder meget om ham selv.

- En af grundene til, jeg er rigtig glad for min vennekreds, er, at de ikke er sådanne nogle, der fester hver weekend, for de forstår mig. De er ikke sådan nogle, der vil feste en lørdag aften, for jeg er heller ikke selv en af dem, der fester eller drikker. Det er også nogle af de fravalg, man må tage, når man spiller fodbold på et højt niveau, men jeg føler også, at det er det værd, lyder det fra Mwamba, der særligt bruger tiden udenfor fodbolden til at koble af sammen med sine venner.

- Jeg plejer at koble af ved at være sammen med mine venner, hvor vi måske tager ud og spiser og får snakket om alle mulige ting, der måske ikke lige er fodboldrelateret. Vi spiller også FIFA, Fortnite og sådan nogle spil. Så det er noget af det, jeg bruger til at koble af, så ikke alt kommer til at handle i fodbold. For jeg tror også, det er vigtigt, at fodbold ikke fylder alt i ens liv.

- Forlængelsen var en stor ting for mig – og min far
I oktober kunne Brøndby IF offentliggøre en forlængelse med Joseph Mwamba, så kontrakten løber frem til 2023. Det faktum, at Brøndby IF gerne ville forlænge samarbejdet, betyder meget for det unge talent, navnlig fordi han kan mærke tilliden fra klubben. En tillid, som han gerne vil bevise på banen.

- Det betyder meget for mig at forlænge min kontrakt, for nu behøver jeg ikke at gå og tænke på, om klubben vil mig eller ej. For i og med vi har forlænget kontrakten, så betyder det, at de har tillid til mig. Men det betyder jo lige så meget, at jeg skal gengælde den tillid ved at præstere på banen og vise, at de ikke tager fejl ved at give mig en kontrakt, siger Mwamba, som har en far, der er kæmpe Brøndby-fan og som meget gerne ville være til stede ved kontraktunderskrivelsen tilbage i oktober.

- Min far er kæmpe Brøndby-fan, så da jeg skulle skrive under på min kontrakt, ville min far også rigtig gerne være der, men vi havde lidt svært ved at få enderne til at mødes, fordi han også arbejder meget. Men vi fandt en løsning, og det var også meget stort for ham, at jeg skrev under med Brøndby, så det betyder meget for ham også.

Tidligere Masterclass-spillere på Superliga-holdet motiverer
Gennem de sidste par sæsoner har flere af Brøndbys tidligere Masterclass-talenter slået igennem på Superliga-holdet. Særligt i denne sæson er en spiller som f.eks. Jesper Lindstrøm for alvor stemplet ind som en af topscorene i 3F Superligaen, og det er noget, man snakker om nede på U19-holdet.

- Det er meget motiverende for os nede på U19 at se, hvor godt det går for tidligere Masterclass-spillere på Superliga-holdet. Vi snakker jo også om nede på vores hold, hvor sygt det er, at en spiller som Jobbe er blandt topscorerne i Superligaen – for det er jo ikke mange år siden, at han selv var på U19-holdet.

- Og derfor er det klart, at det er en kæmpe drøm for mig også at komme derind på stadion og spille, og at ens forældre sidder på tilskuerpladserne og ser en spille. Det er bare alt det, man drømmer om.

Spidskompetencer er topfart og duelstyrke
Joseph Mwamba fortæller, at han er kendetegnet ved sin høje topfart og sin råstyrke i duellerne. Som tidligere nævnt er hans yndlingsspiller Aaron Wan-Bissaka fra Manchester United, hvor de samme spidskompetencer gør sig gældende.

- Min største styrke er nok hurtigheden og fysikken – generelt er jeg meget stærk i duelspillet, og det er der, jeg har mine spidskompetencer. Mine holdkammerater ved godt, at jeg kan tage duellerne og løbe meterne. En-mod-en i det defensive og at løbe lange bolde op mod modstanderen er dér, hvor jeg er stærkest, fortæller Mwamba, der dog ikke altid har haft det let som fodboldspiller i Brøndby IF.

- Det har ikke altid været en dans på roser for mig, for det første år i Brøndby var et rent helvede, da jeg hele tiden var skadet, og det betød jo, at jeg ikke fik særlig mange kampe. Så jeg skulle kæmpe mig op og huske mig selv på, hvorfor det var jeg spillede fodbold, og hvem det var, jeg spillede for. Lige nu kæmper jeg også lidt med en skade, og der skal man huske på, hvorfor man spiller. Men ret simpelt, så synes jeg, at det er sjovt at spille fodbold. Virkelig simpelt. Jeg elsker at spille, og det er også noget af det vigtigste, der kan motivere en, siger den unge Masterclass-spiller, der godt er klar over, hvor han skal udvikle sig, hvis han en dag skal være en af dem, der måske får chancen inde på græstæppet på Brøndby Stadion.

- I fremtiden skal jeg forbedre mit spil på bolden, så jeg også kan bidrage mere på det offensive spil til holdet – også sådan så de ved, at jeg også kan komme op og tage de der vigtige støtteløb til vores angribere. Det er helt sikkert dér, jeg skal lægge på.

Afslutningsvis, hvad er din største oplevelse som fodboldspiller indtil videre?

- Dengang jeg var i Brøndby Strand på deres U16-hold, der havde klubben aldrig haft et hold i Elite Øst før. Vi var så det første hold til at komme op i Elite Øst og samtidig vinde rækken. Det synes jeg, var en kæmpe oplevelse, fordi man kunne mærke, at det betød så meget for klubben og holdkammeraterne, slutter Joseph Mwamba.