11. OKTOBER 2018 kl. 15:15
Morten Corlin: Jeg føler mig privilegeret

Vi har i de seneste uger stillet skarpt på dagligdagen i Brøndby IF, hvor vi blandt andet er kommet tættere på trænerne fra Brøndby Masterclass. I denne uge har vi fokus på Morten Corlin, der til dagligt er træner for Masterclass’ U14-hold. Morten har været i Brøndby IF i fem år, hvor han kom til efter at have arbejdet med talenter i Hvidovre:

- Jeg har i mine unge dage spillet fodbold på serieniveau, hvor jeg slog mine folder i klubben Avarta. Jeg fandt ud af, at jeg kunne nå et meget højere niveau som træner end som spiller. På et tidspunkt tog jeg springet og blev træner i Avarta, og det er så kun gået en vej siden da. Jeg kom videre til Hvidovre, og det talentarbejde, jeg gav mig i kast med der, var virkelig noget, som tændte mit drive og mine ambitioner, fortæller den ambitiøse U14-træner.

- For mig er det de glade og håbefulde ansigter, som driver mig. Jeg ser det som et kæmpe privilegie at kunne få lov til at træne de her drenge, som altid er maksimalt parate til at lære mere og blive bedre. Det er ikke bare enkelte gange, at de giver alt – det er til alle træningspas. At jeg som træner kan få lov til at facilitere den glæde og de drømme, drengene har, er helt unikt.

- Jeg har snart været i Brøndby IF i fem år, hvor jeg kom til i jagten på at indfri mine ambitioner om at blive fuldtidstræner - og Brøndby IF kunne tilbyde mig den mulighed. Det gør, at jeg kan lægge alle mine ressourcer og min tid i fodbolden, hvilket gør, at jeg kan jeg fordybe og koncentrere mig, hvilket er med til at udvikle mig endnu mere som træner. Det er en fornøjelse at være blandt dygtige kollegaer, som gør, at vi har et miljø, hvor vi alle hjælper til at gøre hinanden bedre.

En spændende årgang
- Jeg synes, at årgangen U14 er spændende. De er lige i en alder, hvor der virkelig sker nogle forandringer. Så der kan virkelig være nogle ekstreme forskelle på fysik og modenhed i spillet, og som træner handler det om at kunne se igennem det, hvilket er en af de helt store udfordringer. For mig ligger der et stort arbejde i at ’ramme’ den enkelte spiller, hvor han er både i det tekniske og fysiske niveau, og forsøge at hjælpe ham maksimalt i den videre udvikling. At muligheden for at udvikle spillerne i den her alder er så kæmpestor, gør det bare endnu mere fedt at være med til.

- Spillerne skal lære mange ting, og det er blandt andet min opgave at pege ud hvilke ting. Fodbold er et komplekst spil, så at få prioriteret og gjort det spiseligt for spillerne ved at tale det ned på et niveau, hvor det giver mening for dem, det er en af mine mest fornemme opgaver som træner. Så man lærer at skære ind til benet og langsomt forsøge at give dem den taktiske forståelse, der skal til.

Blikket for udviklingen
- Vi opererer med et princip om ’zone for nærmeste udvikling’, hvilket vil sige, at hver spiller er i besiddelse af nogle færdigheder, og det er her, at princippet er med til at udvikle spillerne de næste skridt i forhold til de færdigheder. Det er vidt forskelligt, hvor spillerne er i deres udvikling, så det er forskelligt, hvordan vi definerer ’zone for næste udvikling’ for den enkelte. Det kan som U14-træner virkelig være en udfordring at se, hvor spillernes niveau er. Til tider spiller de over for spillere, der er langt længere henne i deres pubertet, og så er der en verden til forskel i fysikken – her er det vigtigt at kunne skelne fra det og se spillernes mentale kvaliteter.

- Jeg har store ambitioner i forhold til min trænerkarriere, hvor jeg på et tidspunkt gerne vil op og træne seniorfodbold. Jeg har efterhånden trænet det her segment i 10 år, så jeg kan i fremtiden godt se mig selv prøve kræfter med seniorfodbold, lyder det afslutningsvist fra Masterclass-træneren.