9. JUNI 2004 kl. 12:10
1990
Morten Olsen

1990 ansættes Morten Olsen som træner i Brøndby IF. Sammen med en god 'gammel' kending, John Frandsen udgør disse to trænerduoen i Brøndby IF. Det mest bemærkelsesværdige ved Morten Olsens trænerdebut var, at hans forudsætninger på mange måder ikke var de mest gunstige. Dels overtog han et noget nedkørt Brøndby-hold med en masse 'gamlinger', der syntes distanceret af såvel OB's mestre som Vejles selvbestaltede mesterskabsfavoritter forud for den netop afsluttede sæson. Dels kom han som et rent folkeklenodie, der vel nærmest pr. automatik måtte formodes at få succes.

Sammen med en række super-talenter som Ronnie Ekelund og Jens Madsen, samt den i efteråret genkomne John Faxe Jensen, fik de 'gamle' på holdet trukket sig gevaldigt op ved hårrødderne, ikke mindst bistået af Olsens måske mest betydningsfulde indkøb i sin tid i Brøndby IF: Uche Okechukwu og en ikke mindre betydningsfuld Erik Rasmussen.

Det startede meget skidt. Uafgjort mod Næstved 0-0 i premieren, hvorefter Frem slog til med en 1-0 sejr over holdet den 8.april. Derefter kvartfinale nederlag i Pokalturneringen til Lyngby. Det så slemt ud.

Danmarksmester for fjerde gang

Datoen 17. april 1990 bør dog for enhver Brøndby-tilhænger stå prentet

dybt på nethinden. Brøndby IF mødte Ikast og sejrede 2-0 i en kritisk periode. Siden tabte holdet ikke en kamp i 1. division. Det blev til mesterskab - det fjerde i rækken. Et endog meget suverænt mesterskab hele 9 points foran rækkens nr. 2, B 1903.

Mesterskabet kan i øvrigt fejres i den nybyggede sponsorlounge. Det er tillige samme år at Brøndby Kommune under stor festivitas kan indvie den nye siddetribune med plads til 6000 tilskuere. Ligeledes blev det første spadestik til GildhøjCentret taget. Brøndby IF havde købt den tidligere folkeskole for at indrette idrætscenter med bl.a. hotel, restaurant og fitnessfaciliteter.

Brøndby IFs ungdomsafdeling betegner 1990 som det resultatmæssigt bedste nogensinde i klubbens historie med bl.a. DM guld i Junior- og Drenge afdelingen. Men 1990 blev ikke mindst et indtog på den europæiske scene, der for alvor satte dansk klubfodbold i fokus.

Europæisk storhed

Brøndby IF havde qua sin andenplads i 1989 kvalificeret sig til deltagelse i UEFA Cup?en. Modstanderen i første runde var ingen ringere end frygtindgydende Eintracht Frankfurt fra Vesttyskland. En umulig opgave lignede det på forhånd, men Morten Olsen havde lagt en fræk offensiv taktik, der givet kom helt bag på de højt estimerede stjerner fra den tyske Bundesliga. Måske undervurderede tyskerne Brøndby IF, måske spillede Brøndby-holdet deres livs kamp. Ikke desto mindre endte kampen i Idrætsparken med en helt fantastisk 5-0 sejr til Brøndby IF.

Returopgøret i Frankfurt var bestemt ikke uden problemer, men Bent Christensens reduceringsmål til 1-2 blev givet udslaget, der afgjorde tingene. Frankfurt vandt 4-1, men Brøndby IF var videre.

2. runde mod Ferencvaros blev bestemt ikke nogen særlig morsom oplevelse. Godt nok blev hjemmekampen vundet sikkert med 3-0, men kampen blev afviklet i en ikke særlig morsom atmosfære. Returkampen blev en noget besynderlig affære. Kun 140 tilskuere fik lov at tage plads på stadion i Budapest. Ferencvaros havde tidligere i turneringen haft problemer med sit hjemmepublikum, og var af UEFA blevet dømt til at spille denne kamp uden tilskuere. Brøndby IF vandt 1-0 på mål af Bent Christensen. Brøndby IFs første sejr på udebane i en europæisk turnering er en realitet.

Endnu en tysker

Endnu en tysk klub trækkes op af hatten til Brøndby IF i 3. runde. Denne

gang Bayer Leverkusen. 3-0 i Idrætsparken bliver Brøndby IFs bidrag til

Idrætsparkens utrolige historie. Brøndby IF lukker og slukker for en æra,

der skal efterfølges af prestigeprojektet: Parken. På udebane kører holdet et 0-0 resultat hjem og trækker til forårets kvartfinale Torpedo Moskva.

Klubben havde masser at have optimismen og visionerne i. Klubben rådede over Danmarks absolut bedste fodboldhold, og var som den første i en europæisk semifinale. Sponsorerne bakkede op som aldrig før og sidst men ikke mindst - en udvidelse af aktiekapitalen ville skabe grobund for det næste store mål: økonomisk stabilitet langt ind i det næste årti og en europæisk finale indenfor en overskuelig fremtid. Men 1991 blev det mest fatale i Brøndby IF´s historie.

Brøndby IF blev mestre som de første i den nyligt oprettede Superliga. På sidste spilledag sikrede Brøndby IF sig titlen med en uafgjort mod Lyngby på 1-1. Det 5. mesterskab er en realitet.