9. JUNI 2004 kl. 12:06
1971-1980
Oprykning

1971 startede skidt. Efter 10 kampe lå Brøndby IF 5 points efter rækkens suveræne tophold: Toksværd. Men en sejr i forårets kamp mod Toksværd gav spillerne fornyet tro på tilværelsen. Efteråret blev virkelig godt for holdet. Der blev spillet kontrafodbold efter alle kunstens regler. Med frontløbere som Erik Molsing og Johnny Vesterberg, havde holdet to store kontraeksperter. Bag de to lå Preben Lagerbon som en slags offensiv midtbanespiller. Resten af holdet koncentrerede sig faktisk kun om at forsvare.

Det flaskede sig således, at den allersidste kamp skulle afgøre oprykningen. Brøndby IF mod Toksværd på Brøndby Stadion. En rigtig gyser, hvor Brøndby IF skulle have begge point. Kampen endte med en sejr til Brøndby IF på 2-1 efter en helt forfærdelig nervepirrende forestilling. Blandt andet fik Toksværd annulleret et mål blot 2 min. før tid. Brøndby IF og Toksværd sluttede begge med hver 32 points.

Toksværds målscore var klart bedre, men dengang var det heldigvis de to klubbers indbyrdes opgør, som blev lagt til grund for oprykningen.

Damefodbold optages på klubbens program.

I 1973 vælges Per Bjerregaard som formand. Brøndby IF får fornem tilgang. Finn Laudrup tiltræder som spillende træner. Med Finn Laudrup kommer også profiler som Ebbe Skovdahl og Freddie Lorentsen.

Op i divisionerne

Brøndby IF vinder Danmarksserien i 1974, og når det første store mål: oprykning til 3. division. Skal vi være helt ærlige, havde vi nok sat næsen op efter oprykning allerede i 1973, men en række smalle 1-måls nederlag, samt Ballerups store stabile styrke forhindrede at det skulle gå så vel. Finn Laudrup overlod trænerposten til Kaj Møller, for selv at kunne koncentrere sig 100% om spillet i marken.

Det blev et helt forrygende år med masser af dejlige fodboldkampe. Det var Svend Skjoldager, Per Vestergaard, Freddy Lorentsen og ikke mindst Finn Laudrup, der var samlingspunkterne på holdet, men der var også gedigne indsatser af flere af de garvede Brøndby-folk med Holger Nielsen og Per Bisgaard i spidsen.

Oprykningen blev sikret flere runder før afslutningen. Holdet sluttede 12 points før nr. 2 og med så fornem en målscore som 81-30. En af de mere spektakulære indslag stod Finn Laudrup for, da han i en kamp mod Roskilde knaldede et frispark forbi Roskildes 7-mands mur og forbi tre Roskilde-spillere på stregen. Et genialt frisparksmål, som vi i øvrigt kunne nyde mange af fra Hr. Laudrups fod dette år.

2. division og betalt fodbold

Brøndby IF avancerer til 2. division i 1977. Klubben opnår en 2. plads efter Lyngby Boldklub. Set i bakspejlet er denne oprykning den vigtigste af dem alle. Året efter blev der nemlig indført betalt fodbold, og det er svært at se om klubben kunne have klaret den udvikling, der siden blev sat i gang, hvis klubben ikke var rykket i 2. division.

Spillet gennem sæsonen var måske ikke det mest polerede. Taktikken var udpræget lagt tilrette på kontrafodbold og dødboldsituationer. Men spillerne arbejdede ihærdigt for hvert eneste point, og selv om det blev til en gevaldig øretæve 0-6 til Lyngby rejste holdet sig forbilledligt - og tabte ikke siden en eneste kamp. Brøndby IF sluttede som nævnt på en 2. plads skarpt forfulgt af B.1913 og Svendborg.